Over alpaca


Alpaca krijgt steeds meer aandacht. Liefhebbers en kenners van natuurlijke vezels zijn al lange tijd op de hoogte van de voordelen en het genot dat alpaca producten bieden. De Inca’s in Zuid-Amerika vonden alpaca zo speciaal dat het dragen ervan was voorbehouden voor de elite. Vandaag de dag wordt alpaca gebruikt als een natuurlijk materiaal voor duurzame kleding en accessoires die de strijd aan gaan met ‘wegwerptextiel’. 

De alpaca hoort tot de familie van de kameelachtigen en is verwant aan de vicuña in het geslacht Vicugna. Alpaca’s zijn volledig gedomesticeerd en worden gehouden voor hun vacht. In Bolivia, waar de alpacavezels voor Wild Wawa vandaan komen, leven alpaca’s in los lopende kuddes met soms wel honderden dieren op de hoogvlaktes van het Andesgebergte. Alpaca’s worden één keer per jaar geschoren. Het is noodzakelijk om de dieren te scheren en ze ondervinden hier weinig stress van. Het hoeden en scheren van alpaca’s is diervriendelijk.

Alpaca is een lichte en holle vezel die uitermate goed isoleert tegen warmte en kou en dus ideaal voor kleding voor alle seizoenen. De elasticiteit van de alpacavezel maakt het sterk en duurzaam en dus uitermate geschikt voor kleding. Door het gladde oppervlak van de vezel irriteert het onze huid niet en voelt zacht en luxueus  aan. De alpacavezel is hypoallergeen omdat het slechts minieme hoeveelheden lanoline bevat, beneden de waarden die allergische reacties veroorzaken.

De door Wild Wawa gebruikte breigarens zijn gesponnen van de fijnste alpacavezels; de zogeheten baby alpaca en superfine alpaca met een diameter tussen de 21 en 25.5 micrometer. Baby alpaca is alleen de ambachtelijke naam voor de allerfijnste vezels; ze komen niet van baby alpaca’s. Alpaca’s bestaan in verschillende kleuren en er worden meer dan twintig verschillende kleuren breigaren van gesponnen! In de collectie van Wild Wawa komen verschillende van deze natuurlijke kleuren terug. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »