Wat is Wild Wawa?

  • Geplaatst op
  • Door Joost Bergers
  • 0

Dit eerste blog van Wild Wawa geeft informatie over wat Wild Wawa is, wie Wild Wawa kleertjes maken en waar de alpacagarens vandaan komt die we gebruiken.

Wawa betekent klein kind in inheemse talen uit de Andes zoals Quechua en Aymara. Wild Wawa vertegenwoordigt het kind, vrij van geest en onderdeel van de ongetemde natuurlijke wereld.

Het reizen met mijn gezin heeft me geïnspireerd om Wild Wawa te maken tot wat het nu is. Als Nederlands-Boliviaans gezin zijn we helemaal weg van het leven en de tradities op de altiplano; de hoogvlaktes in de Boliviaanse Andes. De eindeloze, winderige en lege landschappen zijn mooi en ruw. Het weer kan er in enkele minuten omslaan van een strak blauwe lucht met felle zon naar een gure, ijzige mist die voor dagen kan blijven hangen. Voor de families boeren en herders is het leven er hard en zijn ze aangewezen op hun kuddes lama’s en alpaca’s. Lama’s zijn echte lastdieren die zware lasten over grote afstanden kunnen dragen. Alpaca’s zijn veel minder sterk en worden gehoed voor hun zachte en warme vacht waarvoor ze één keer per jaar worden geschoren. Alpaca’s zijn heel belangrijk om warm te blijven tijdens de koude nachten op de altiplano.


AlpacagarensHet verkopen van alpacavacht, -garens en -textiel is een belangrijke bron van inkomsten voor de families die leven in dit harde land. Breien en weven zijn gewaardeerde vaardigheden en het gebruik van kleuren en patronen is uniek per familie en gemeenschap, waar ze hun vakwerk met trots dragen. Voor families die naar de stad verhuizen verandert er veel en gaan tradities en vaardigheden soms verloren. Er is veelal de hoop dat het leven in de stad beter is maar de realiteit is dat armoede vaak blijft of verergerd.

 

Een belangrijke stap weg van armoede is dat vrouwen gaan werken. Veel vrouwen in Bolivia zijn uiteindelijk de hoofdkostwinnaar. De vrouwen die kleertjes en accessoires breien voor Wild Wawa hebben zich georganiseerd in kleine organisaties die werk onderling verdelen en werken onder hun eigen voorwaarden en supervisie. Nog belangrijker, door het breien met alpaca gebruiken ze hun traditionele kennis en vaardigheden en ontvangen daarvoor een salaris dat ze van een goede levensstandaard voorziet.
 

Wild Wawa werk alleen direct met deze verschillende groepen goed georganiseerde breisters. We werken samen met de breisters en gebruiken hun individuele vaardigheden en kennis en maken zo mooie en unieke kledingstukken voor jouw baby of peuter. Producten van Wild Wawa zijn door slechts een beperkt aantal handen gegaan; handen van vrouwen die met respect behandeld worden. Respect is essentieel voor een korte en verantwoorde route van onze breisters naar jouw kind.


Joost Bergers
Eigenaar Wild Wawa 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »